De Gezondheidskloof: rijkste 20% Nederlanders leeft 24 jaar langer in goede gezondheid

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 19 maart 2024

Uit cijfers van de Sociaal Economische Raad blijkt dat de 20 procent rijkste Nederlanders 24 jaar langer in goede gezondheid leven dan de rest van Nederland. Arme mensen leven volgens het onderzoek zelfs zeven jaar korter. Huisarts Shakib Sana ziet dit terug in zijn praktijk, vertelt hij bij Spraakmakers. “We zien patiënten uit sociaaleconomisch zwakkere wijken al op hun zestigste of vijfenzestigste overlijden en vooraf al vaak 25 jaar in slechte gezondheid leven.”

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld Nederland, benoemt dat het huidige beleid niet alleen levens kost, maar ook veel geld door ziekenhuisbezoeken en dure zorg. Pharos, het kennissencentrum voor gezondheidsverschillen, wil hier verandering in brengen. De week van de gezondheidsverschillen start deze week in Den Haag. Pharos organiseert deze week en roept bestuurders op om samen een deltaplan te ontwikkelen: in 2040 moeten gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen.

Zorgmijden

Mevrouw Zoutenbier en haar man zijn 70 en 72 jaar en hebben geen pensioen opgebouwd. Met ouder worden, komen mankementen kijken. Zo heeft Truus’ man heeft een tumor in zijn nier. Om deze nier goed in de gaten te houden, is er een jaarlijkse MRI-scan of echo nodig. “Het eigen risico van 385 euro is voor ons een hoop geld”, zegt Truus. “Daarom hebben we het zo afgesproken dat hij het ene jaar het eigen risico opgebruikt en het andere jaar ik. Dat maakt het wel erg spannend, want na een aantal jaar kan die tumor zomaar uit die nier groeien.” Voor Truus en haar man gaat het erom wat er onder de streep overblijft en hierdoor voelen zij zich genoodzaakt dit soort lastige keuzes te maken.

Bron: Radio 1