Publicatiedatum: 1 juli 2024
Werken met een chronische aandoening of beperking kan een uitdaging zijn. Open communicatie is essentieel, of je nu MS hebt, fibromyalgie, chronische vermoeidheid of een mentale kwetsbaarheid, zoals PTSS of een angststoornis.
Maar wat deel je met je collega’s en wat niet? En hoe bespreek je je (on)mogelijkheden met je leidinggevende?
We geven je 6 praktische tips met voorbeelden om je te helpen effectief te communiceren over je chronische aandoening op de werkvloer.
1. Kies het juiste moment
Het kan eng zijn om je collega’s en leidinggevende te vertellen over je chronische aandoening, maar eerlijkheid loont vaak. Kies een rustig moment om het gesprek aan te gaan. Dit kan tijdens een één-op-één gesprek met je leidinggevende of tijdens een teamoverleg als je denkt dat het voor iedereen belangrijk is om te weten.
‘Ik wil graag iets persoonlijks met je delen. Ik heb diabetes en soms moet ik mijn bloedsuikerspiegel controleren en insuline spuiten. Ik heb hiervoor een rustige plek nodig. Hoe kunnen we dit samen organiseren zodat het mijn werk niet beïnvloedt?’
2. Wees duidelijk over je behoeften
Als je specifieke aanpassingen nodig hebt, wees hier dan duidelijk over. Dit kan variëren van een ergonomische stoel tot flexibele werktijden of extra pauzes. Je werkgever heeft vaak de plicht om redelijke aanpassingen te maken om je te ondersteunen.
‘Door mijn fibromyalgie heb ik soms pijnlijke dagen. Zou het mogelijk zijn om op die dagen vanuit huis te werken? Dit helpt me om productief te blijven zonder dat mijn klachten verergeren.’
Bron: Centrum Chronisch Ziek & Werk