Publicatiedatum: 6 maart 2024
Vorig jaar zijn vaker overheidsmaatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in 2022. Voor 46 verschillende medicijnen verleende de inspectie 140 keer toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandelaren om een alternatief te importeren. In 2023 was dat 132 keer voor 54 medicijnen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.
Voor 68 geneesmiddelen kregen bedrijven in 2023 een of meerdere keren tijdelijke toestemming voor buitenlandse medicijnverpakkingen, ook wel ‘tijdelijke afwijkende verpakking’ (TAV) genoemd. In totaal is er 72 keer toestemming gegeven voor een TAV door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat hiervoor sinds begin vorig jaar verantwoordelijk is.
Het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukken dat tekortenbesluiten en TAV’s niet altijd wil zeggen dat een geneesmiddel meteen beschikbaar is voor de patiënt aan de balie. Het verkrijgen van een alternatief kost extra tijd en inspanning van apothekers, artsen en patiënten. Patiënten ondervinden mogelijk last omdat zij later terug naar de apotheek moeten, aldus de toezichthouders, die het Meldpunt samen coördineren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Bron: Pharmaceutisch Weekblad