Bellen om een bloedneus of sportblessure: helft van telefoontjes naar de huisartsenspoedpost had prima een dag kunnen wachten

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 oktober 2024

De helft van de 70.000 telefoontjes die Huisartsenspoedpost Gelderse Vallei jaarlijks in de avonduren, weekenden en op feestdagen binnenkrijgt, had tot de dag erna kunnen wachten. ,,Ik heb zelfs wel eens iemand gehad die met een simpele bloedneus belde en toen ook nog op de spoedknop drukte.”

,,Natuurlijk, als je je heel erg zorgen maakt en ernstig twijfelt of je nu wel of niet moet bellen, pak dan de telefoon en bel. Maar als je bijvoorbeeld ’s ochtends op je werk bent gevallen, en dacht: ‘ik ga vanavond wel even naar de huisartsenspoedpost, want ik zit nu op mijn werk’. Nee, dan ben je toch echt aan het verkeerde adres bij de spoedpost. Dan had je óf meteen overdag naar je huisarts moeten gaan of de dag erna.”

Marco Pater, manager Spoedzorg bij Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), begrijpt goed dat mensen zich soms zoveel zorgen maken dat ze voor de zekerheid tóch bellen. ,,Daar zijn de triagisten zorgmedewerker die de eerste inschatting maakt bij een belletje, LM) ook voor, om te bepalen of iemand nog dezelfde dag een huisarts moet zien. Zeker bij ouders met kleine kinderen begrijp ik dat, dat ze tóch bellen. Soms hebben mensen gewoon even geruststelling nodig.

Bron: Academie Nieuwe Zorg