Auto sneller in bijna alle gevallen: OV-gebruikers zijn steeds langer onderweg

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 26 september 2024

Auto sneller in bijna alle gevallen: OV-gebruikers zijn steeds langer onderweg

Mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, zijn steeds langer onderweg naar werk, school, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Dat geldt vooral voor degenen die in het landelijke gebied wonen of aan de randen van de stad. Met name in de avonden en weekenden is de reistijd flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

“Het openbaar vervoer is sterk afgeschaald”, zegt Jeroen Bastiaanssen, hoofdonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat is een trend die al in de jaren 90 in gang is gezet. Er werd ingezet op snelle verbindingen tussen de steden en kernen, maar het fijnmazige OV is afgeschaft.”

Ook heeft corona een grote rol gespeeld in het afschalen van het OV. In die periode werd er een stuk minder gereden op trajecten, en dat is sindsdien op veel plekken niet hersteld. “In het landelijke gebied, maar ook in de stadsranden en buitenwijken duurt het langer om bij je bestemming te komen.”

Afhankelijk van alternatieven

Een kwart van de huishoudens in Nederland heeft geen auto, en de helft heeft er slechts één, zegt Bastiaanssen. “Dan kan één persoon de auto gebruiken, maar niet nog iemand anders. Het lage autobezit en de afhankelijkheid van alternatieven komt vooral voor bij lage-inkomensgroepen, ouderen en jongeren. Dan ben je afhankelijk van hulp van familie of vrienden, of aangewezen op het ov of de fiets.” Voor deze groepen is de bereikbaarheid sterk achteruitgegaan.

Van de mensen die wel toegang hebben tot een auto, wil ook een deel graag met de fiets of het ov reizen. “Maar dan moet die mogelijkheid er wel zijn.”

Bron: Radio 1