Apothekers zijn één werknemer fulltime kwijt aan oplossen medicijntekort

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 29 mei 2024

Apotheken en ziekenhuisapotheken waren vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt aan personeelskosten om medicijnentekorten op te lossen. Dat blijkt uit een peiling van beroeps- en brancheorganisatie KNMP. Concreet betekent dat miljoenenbedrag dat een gemiddelde apotheek in ons land één apothekersassistent fulltime kwijt is aan het aanpakken van de tekorten.

De Nederlandse medicijnmarkt is “totaal verschraald”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins. “De belangrijkste oorzaak is dat wij beleid hebben dat totaal gericht is op kostenbeheersing en betaalbaarheid.” Daardoor is de Nederlandse markt steeds minder interessant voor farmaceuten en is het moeilijk tekorten op tijd aan te vullen.

Sinds 2004 loopt het medicijnentekort elk jaar op. Vorig jaar gebeurde het 2292 keer dat een medicijn niet of niet voldoende beschikbaar was. Een jaar eerder was dat nog 1514 keer.

Van een tekort aan één medicijn kunnen veel mensen tegelijkertijd last hebben. Het KNMP becijferde dat van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland er 5 miljoen wel eens te maken hebben gehad met een tekort.

Bron: NOS