Aanpak geneesmiddelentekort

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: september 2024

Op 7 oktober debatteert de Tweede Kamer over de initiatiefnota van het CDA-Kamerlid Krul ‘geneesmiddelen weer binnen bereik’, waarin de Tweede Kamer spreekt over oplossingen voor geneesmiddelentekorten. Medisch specialisten zien de gevolgen van geneesmiddelentekorten dagelijks terug in hun werk. De Federatie Medisch Specialisten brengt de zorgen die medisch specialisten hebben daarom continu onder de aandacht van de politiek. Daarnaast spant de Federatie zich samen met het ministerie en veldpartijen maximaal in om de medicijntekorten te bestrijden.

In 2023 meldde apothekersvereniging KNMP 2.292 tekorten. De tekorten leiden tot veel leed en onzekerheid bij patiënten. Door de tekorten moeten patiënten steeds vaker een ander geneesmiddel, een andere dosering of een andere frequentie van innemen gebruiken dan ze gewend zijn. Dat kan leiden tot een mindere werking, een toename van ongewenste bijwerkingen, problemen met innemen of medische fouten. Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers Jan-Dietert Brugma: ‘Wij zien dagelijks patiënten die ten einde raad zijn, soms zelfs huilend aan de balie staan. Patiënten gaan uit noodzaakmedicatie met elkaar ruilen, of risicovolle alternatieven zoeken in het buitenland of online.’ Driekwart van de medisch specialisten zegt dagelijks te maken te hebben met geneesmiddelentekorten, en denkt dat de tekorten veilige en passende zorg in de weg staan.

Wat doet de Federatie?‘

Geneesmiddelentekorten vormen een complex en hardnekkig probleem, veroorzaakt door uiteenlopende factoren zoals internationale productieproblemen, afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers en beleidsmaatregelen zoals het preferentiebeleid.’ De Federatie zet zich, samen met andere betrokken partijen en het ministerie, maximaal in om deze knelpunten zo effectief mogelijk aan te pakken. Een deel van de oorzaken zijn echter internationaal van aard, waardoor er op EU-niveau naar oplossingen moet worden gezocht.Ondertussen blijven we samenwerken om de gevolgen van deze tekorten op nationaal niveau te verzachten.

Bron: Academie Nieuwe Zorg