“Hoezo, bijnier eruit en u bent klachtenvrij?”

Het is pas twee maanden geleden dat mijn bijnier is verwijderd. Terwijl de wonden nog helen, maak ik al een eerste keer de balans op en stel me de vraag wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Heel kort door de bocht kan ik stellen dat ik ziek was en dat mijn bijnier is verwijderd. Dit lijkt misschien niet gepast, maar de korte formulering kenmerkt wel het traject voorafgaand aan de operatie.

De afgelopen maanden waren een opstapeling van onduidelijkheden en (zelf)onderzoeken. Ik merkte dat mijn lichaam was veranderd. Ik kon zo een lijstje maken van allerlei fysieke veranderingen die niet goed waren. Veranderpunt was een bloeddruk die plots zo hoog was dat ik door de huisarts naar de Eerstehulp hartbewaking werd gestuurd. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand te zijn. Tijd dus om zelf op onderzoek te gaan, want een bloeddruk van 136/185, naast alle overige symptomen, lijkt me toch wel iets.
Na het afstruinen van het internet kwam ik op de Ziekte van Cushing en werd ik op eigen verzoek door mijn huisarts doorverwezen naar een endocrinoloog.

Bron: BijnierNET / Effi Sanders