Een lastige hoofdbreker, de WAPO Summit 2020

De World Alliance of Pituitary Organizations, in het kort ‘ WAPO’, had haar jaarlijkse Summit gepland van 20-22 maart 2020 in Buenos Aires, Argentinië. Geen ‘snoepreisje’ want één van onze bestuursleden woont daar en Latijns Amerika heeft echt meer aandacht nodig dan ze nu krijgen. Vanwege het ‘Jaar van de Verpleegkundige’ in 2020 organiseerden we ook een bijeenkomst en training voor 20 verpleegkundigen, die zou worden gegeven door twee gespecialiseerde verpleegkundigen, om hen in kennis bij te spijkeren.
Kortom, het programma stond klaar voor uitvoering.

Sommige overheden in landen in Midden- en Zuid-Amerika zien niet het belang van gespecialiseerde training aan verpleegkundigen, omdat de arts de kennis heeft. Tot nu toe heb ik nog niet gehoord van een verpleegkundige die bijv. een instructie voor het gebruik van de noodinjectie geeft. Soms geeft de verpleegkundige wel een groeihormoon-injectie, maar ze geven daar geen uitgebreide uitleg bij. Ook patiënten die verder weg van het ziekenhuis wonen, moeten altijd op consult komen voor deze groeihormoon-injectie.

Voorzorgmaatregelen

Zelf had ik al sinds begin maart voorzorgsmaatregelen genomen. Ik had de endocrinoloog bezocht en medicatie besteld en gezorgd voor alleen noodzakelijke activiteiten op het programma. Echtgenoot Frank deed 2x per week boodschappen, zodat we zoveel mogelijk gevrijwaard zouden blijven van enige invloed van het Corona-virus en we zonder ziekteverschijnselen konden afreizen.
Het nieuws en vele internationale kranten werden dagelijks doorgespit op nieuws over reizen naar Argentinië, want onze leden komen uit alle windstreken. Daar lag dus wel een risico op de loer. En, met alle vrije tijd (??), begon ik ook aan een cursus Spaans (zoals velen in Nederland).

Bron: BijnierNET / Muriël Marks