Publicatiedatum: 27 november 2024
Werkgevers kunnen en moeten meer doen om mensen met een aandoening en of ziekte aan het werk te houden als zij dat kunnen en willen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder Nederlanders met een aandoening. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mensen die ondanks hun ziekte of aandoening blijven werken een hogere kwaliteit van leven ervaren dan mensen die dat niet meer doen: “In economisch, maar vooral in menselijk opzicht is het hard nodig dat er meer in deze grote groep mensen geïnvesteerd wordt,” aldus Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland.
Het onderzoek werd gedaan onder 1.504 deelnemers die in de afgelopen 5 jaar betaald werk hebben gehad met een aandoening of ziekte. Ongeveer 1 op de 3 mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking heeft een (chronische) aandoening. Dat gaat om miljoenen mensen.
Werkgever neemt te weinig initiatief
Bij 71% van de deelnemers die tijdens het werk (tijdelijk) één of meer aandoeningen kreeg of hier (tijdelijk) meer last van had, is er als gevolg hiervan iets aangepast in hun werksituatie. Het initiatief hiervoor moet vaak vanuit de werknemer komen, blijkt uit het onderzoek: “Maar mensen met een aandoening mogen niet het gevoel hebben dat ze hier alleen voor verantwoordelijk zijn. Wij vinden daarom dat werkgevers hier een grotere rol in moeten nemen. Veranderingen zorgen namelijk vaak voor verbetering, vooral als mensen het gevoel hebben dat de leidinggevende en collega’s begrip tonen voor de situatie,” aldus Schellekens.
Bron: Patiëntenfederatie Nederland