Zorgverleners zetten in ‘proeftuinen’ succesvol interventies in om therapietrouw te vergroten, maar opschaling blijft een uitdaging

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 22 oktober 2024

Om de therapietrouw van patiënten te bevorderen zijn in de afgelopen jaren verschillende interventies met succes in gebruik genomen. Dit implementatieproces heeft plaatsgevonden in de vier eerste ‘proeftuinen Therapietrouw’, die van 2020 tot 2024 liepen. Zowel zorgverleners als de patiënten waren tevreden over het Proeftuinen-project. Zorgverleners vonden het implementeren van de therapietrouw-interventies goed haalbaar. Zowel zorgverleners als patiënten waardeerden het betere contact met elkaar in de apotheek. De effecten op het medicijngebruik van de patiënten zijn wisselend. Opschaling naar andere zorgverleners of andere regio’s blijft een uitdaging, met name door groeiende arbeidsmarkttekorten en een niet-passende financieringsstructuur in de apotheek. Dit blijkt uit een kennissynthese van het Make-It consortium, dat wordt gecoördineerd door het Nivel.

Make-It staat voor ‘Medication Adherence Knowledge, Expertise and Implementation Taskforce’. Het Make-It consortium heeft vanaf 2020 vier projecten begeleid en geëvalueerd, van vier zogenaamde ‘proeftuinen’ om therapietrouw in de dagelijkse praktijk te bevorderen, in Almere, Amersfoort, Amsterdam en Utrecht. Momenteel zijn vier andere proeftuinen (Friesland, Noord-Limburg, Vleuten/Leiden en Curaçao/Aruba) in de afrondende fase van hun proeftuinprojecten. Ook zij krijgen begeleiding van het consortium. Op verzoek van ZonMw heeft het Make It-consortium een kennissynthese gemaakt over de stand van zaken tot halverwege 2024.

Bron: Nivel