Gupta: Ziekenhuizen in regio’s Noord en Zwolle minst toegankelijk 

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 14 oktober 2024

Noord-Nederland en de regio Zwolle staan voor de grootste opgave om de toegankelijkheid van ziekenhuiszorg te garanderen. Alle ROAZ-regio’s kennen ‘hoofdpijndossiers’ bij het borgen van de acute zorg, het omgaan met personeelstekorten en het zorgen voor een betere financiële gezondheid van ziekenhuizen, stelt adviesbureau Gupta.

Adviesbureau Gupta Strategists onderzocht het borgen van de toegankelijkheid van zorg door te kijken naar de acute zorg, het personeelstekort en de financiële gezondheid van ziekenhuizen in de verschillende ROAZ-regio’s. In het rapport Ten minste houdbaar tot adviseren de onderzoekers om ook de financiële situatie van vooral de streekziekenhuizen mee te nemen in de transformatieplannen van het Integraal Zorgakkoord. Dat wordt nu zelden gedaan. 

Niet houdbaar

De financiële gezondheid van ziekenhuizen is verslechterd sinds 2019, stellen de onderzoekers, waardoor innovatie en nieuwbouw niet vanzelfsprekend zijn. 21 procent van de ziekenhuizen zijn beperkt kredietwaardig met een gemiddelde kredietscore lager dan 3. Dit is met name het geval bij streekziekenhuizen (7 van de 25). Het kabinet-Schoof benoemt in het regeerprogramma expliciet het behoud van streekziekenhuizen in een zo volwaardig mogelijke vorm. In het Gupta-rapport staat: “Toekomstbestendige ziekenhuiszorg vereist investeringen in gebouwen, IT en innovatie. De huidige situatie is dus niet houdbaar.” 

Bron: Skipr