Niet naar je eigen huisarts: verwijzing naar digitale dokter is in opkomst

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 14 oktober 2024

Als je naar de dokter wil, heb je best kans dat je niet bij een huisarts van je eigen praktijk terechtkomt, maar wordt verwezen naar een digitale huisarts. De externe huisarts die chat of videobelt met patiënten is in opkomst. Deskundigen zien kansen: het kan de druk op huisartsen verlichten. Maar het lost het onderliggende probleem van het huisartsentekort niet op. “Dit is niet de toekomst van de huisartsenzorg.”

In zijn praktijk in Tilburg is het hard werken, zegt Peter Staal. De 65-jarige huisarts had tot voor kort nog een collega-huisarts, maar die is een tijd geleden vertrokken. “Nu zit ik in m’n eentje te buffelen”, zegt hij.

Staal is niet de enige: er komt veel op het bordje van huisartsen. Driekwart van de huisartsen ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit de meest recente cijfers van Nivel, het instituut dat de gezondheidszorg onderzoekt. De helft geeft aan dat een zieke collega direct een probleem oplevert. Of heeft moeite met het vinden van een waarnemer: huisartsen die patiënten kunnen overnemen bij ziekte of vakantie.

“Als ik morgen ziek ben, is er onvoldoende plan B”, zegt Staal. “Ik kan gelukkig terugvallen op een groep waarnemers: er zijn genoeg solidaire collega-huisartsen in de omgeving. Maar ik heb het niet honderd procent dichtgetimmerd.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg