‘Nederland heeft groot tekort aan generalistische artsen’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 9 oktober 2024

Een huisartsenpraktijk in Rotterdam. Een kwart van de opleidingsplekken voor huisartsen is onbezet.

In het kort
Er is een hardnekkig tekort aan artsen buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen en verslavingsartsen. Tegelijkertijd wachten afgestudeerde artsen vaak lang op een opleidingsplek in het ziekenhuis. Financiële drempels en het curriculum van de studie geneeskunde staan een betere verdeling in de weg. Nederland kampt met een hardnekkig tekort aan artsen die buiten het ziekenhuis actief zijn. Jonge dokters zijn er genoeg, maar die zijn moeilijk te verleiden tot een meer maatschappelijke loopbaan. Daar zijn ze juist steeds harder nodig, nu veel zorgbeleid erop gericht is mensen zoveel mogelijk thuis of dicht bij huis te helpen.

De eerste resultaten van het Actieplan artsentekort, dat vorig jaar werd gepresenteerd, zijn zichtbaar. Maar er is meer nodig, zegt de stichting SBOH, de werkgever van 3500 niet-ziekenhuisartsen in opleiding en financier van die opleidingen.

De instroom van afgestudeerde dokters in vervolgopleidingen sluit slecht aan op de toekomstige inrichting van de Nederlandse zorg, zegt SBOH-voorzitter Marlies Telgenkamp, voorheen bestuurder bij het Groene Hart Ziekenhuis: ‘Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen.’

Bron: Academie Nieuwe Zorg