VWS-begroting 2025:WGP, beschikbaarheid geneesmiddelen en meer

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 23 september 2024

De beschikbaarheid van geneesmiddelen in de apotheek is in 2025 een belangrijk aandachtspunt. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor het jaar 2025. Daarin is ook opgenomen dat er wordt ingezet op het aantrekkelijker maken van de Nederlandse markt door te kijken naar prijs- en vergoedingsinstrumenten zoals de Wet geneesmiddelenprijzen (WGP) en het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar ook het preferentiebeleid.

WGP en veiligheidsvoorraad


In de begroting valt te lezen dat de Wet Geneesmiddelenprijzen is aangepast. Dat zou structurele besparing van 107 miljoen euro per jaar moet opleveren. De KNMP maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van goede en goedkope middelen door deze maatregel. De KNMP voorziet dat deze maatregel het onaantrekkelijker maakt voor fabrikanten om deze middelen voor vaak kleine en kwetsbare groepen patiënten op de markt te houden. Tegelijkertijd is €7 miljoen opgenomen voor een extra veiligheidsvoorraad voor kritieke geneesmiddelen, en er wordt gewerkt aan een veiligheidsvoorraad van 6 weken voor een groot deel van de geneesmiddelen. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Die veiligheidsvoorraad is een goede stap om de geneesmiddelentekorten terug te dringen. Maar er zijn meer maatregelen nodig om de tekorten terug te dringen. Daarom blijft de KNMP ook actief pleiten voor een aanpassing van het preferentiebeleid.”

Bijstelling uitgaven apotheekzorg


De verwachte uitgaven voor apotheekzorg zijn naar beneden bijgesteld, vanwege trager dan verwachte inflatiedoorwerking, aldus VWS. De KNMP stelt dat dit kan leiden tot onvoldoende ruimte voor marktconforme loonstijgingen voor apotheekpersoneel. Al in de voorjaarsnota werd vermeld dat de doorwerking van de inflatie in de prijsontwikkeling bij apotheekzorg trager verloopt dan verwacht. De ruimte voor apotheekzorg wordt in 2024 met 220 miljoen naar beneden bijgesteld en voor volgend jaar met 60 miljoen euro.

Bron: Academie Nieuwe Zorg