Vrouwen hebben een veel hogere kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 16 september 2024

Bij sommige medicijnen is het percentage bijwerkingen bij vrouwen zelfs 50 tot 60% hoger! Vooral bij veel voorgeschreven hartmedicatie zijn de verschillen erg groot. Dit blijkt uit de onderzoekscijfers van het Lareb (Nederlands Bijwerkingencentrum) uit 2019. En bij ruim 30% van de vrouwen zijn de bijwerkingen zelfs zó ernstig dat het leidt tot een ziekenhuis opname. Waar ligt dit aan en belangrijker nog, hoe zou dit voorkomen kunnen worden?

Er zijn al veel belangrijke stappen gezet als het gaat om de vrouw/ man verschillen in o.a. de cardiologie. Een goede basis om vanuit verder werken en onderzoeken. Want we zijn er nog niet.

We kunnen vandaag de dag met al het pionierswerk, de kennis uit recente medische onderzoeken en alle wereldwijde overeenkomstige ervaringen van vrouwen met een hart- of vaatziekte, er niet meer omheen dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Dit begint al met het presenteren van de klachten waar gelukkig in toenemende mate meer aandacht voor en bekendheid over is. Hierdoor krijgen veel vrouwen op tijd of eerder de juiste zorg en behandelingen. Ook is het sterftecijfer al behoorlijk gedaald.

Maar de inmiddels opgedane kennis is eigenlijk pas het grote belangrijke begin. Want met deze uitkomsten van onderzoeksresultaten kunnen er nu nieuwe belangrijke en meer gerichte onderzoeken gedaan worden. Concrete stappen gezet worden. Zoals bijvoorbeeld het grote verschil in bijwerkingen op medicijnen tussen vrouwen en mannen.

Vrouwen leveren gemiddeld meer en langer kwaliteit van leven in dan mannen

Er zijn daarin al een flink aantal ontzettend belangrijke eerste stappen gezet de afgelopen decennia. Vooral sinds het begin van deze eeuw. Er is steeds meer kennis en er zijn betere behandelmethoden. Maar de keerzijde is dat, omdat de hart- en vaat epidemie enorm snel aan het stijgen is, hierdoor steeds meer mensen moeten leven met de ziekte, waarbij vrouwen beduidend slechter af zijn! Zij leven gemiddeld langer dan mannen maar een groter deel van hun leven in minder gezonde jaren en met meer beperkingen in hun dagelijkse leven. Ook worden vrouwen vaker in het ziekenhuis opgenomen vanwege hun klachten en de (soms zelfs gevaarlijke) bijwerkingen van de hartmedicatie.

Bron: Gezondheid.nl