Wordt McDonald’s gezonder door druk van zorgverzekeraars?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 12 september 2024

Groot was de verontwaardiging in april 2022. Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant meldden dat de vier grootste zorgverzekeraars (CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis) miljoenen in aandelen en obligaties van fastfoodketens belegden. Uiteraard volgde een oproep aan toenmalig minister Ernst Kuipers (VWS) om in te grijpen. Niet veel later meldde de bewindsman per Kamerbrief dat zorgverzekeraars toch echt over hun eigen beleggingsbeleid gaan. Kort daarvoor had Menzis al trots gemeld ‘als eerste zorgverzekeraar’ te stoppen met investeringen in fastfood, en eind 2022 bleek dat CZ de categorie op de uitsluitingenlijst had gezet.

En VGZ en Zilveren Kruis, met hun marktaandelen van respectievelijk 21,9% en 30,1% in 2024? Die hielden vast aan het idee dat aandeelhouders het gedrag van bedrijven kunnen beïnvloeden. Beleggers noemen dat vaak ‘engagement’. Of het echt werkt, daarover zijn de meningen verdeeld. Gaan bedrijven als het erop aankomt niet gewoon voor aandeelhouderswaarde, omdat de meeste aandeelhouders dat willen? Aan de andere kant: pensioenfondsen die uit fossiele bedrijven stapten, kregen weer de kritiek dat ze hun invloed via de ‘intensieve dialoog’ opgaven.

VGZ en Zilveren Kruis-moeder Achmea willen in ieder geval proberen internationale miljardenbedrijven een zetje in de goede richting te geven. Samen met verzekeraar ASR en vermogensbeheerder Cardano ontvouwen ze woensdag de plannen van het nieuwe samenwerkingsverband Heal (Health Engagement Alliance). De partijen hebben een gezamenlijk belegd vermogen van €313 mrd. Hoeveel daarvan precies in fastfood zit, heeft Hester Holtland van VGZ niet direct paraat. ‘Engagement gaat ook niet over aantallen aandelen, maar over betrokkenheid en expertise.‘Bedrijven vragen helemaal niet hoeveel vermogen je in ze geïnvesteerd hebt, is mijn ervaring’, zegt haar Cardano-collega Marie Payne.

Bron: Academie Nieuwe Zorg