Kritiek op nieuw soort huisartsenposten in Rotterdam: ‘Vaak onnodige spoedzorg tegen hoge tarieven’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 6 september 2024

Er zijn zorgen over een nieuw soort huisartsenposten. Vooral in Rotterdam, waar twee spoedposten niet zijn aangesloten bij het bestaande netwerk. Ze leveren tegen hoge tarieven zorg in de avond en weekenden. De nachten laten ze over aan collega’s.

Alleen voor urgente zorg die niet kan wachten tot de volgende dag kun je in de avond-, nacht- en weekenduren terecht op een huisartsenspoedpost of HAP. In Rotterdam bijvoorbeeld bij de vier locaties van Huisartsenpost Rijnmond. Dit zijn ‘officiële’ huisartsenposten die zijn aangesloten bij de landelijke organisatie Ineen. Ze hebben allemaal hetzelfde beleid en moeten voldoen aan dezelfde eisen.

Doorn in het oog

Naast Huisartsenpost Rijnmond zijn er in Rotterdam twee solo huisartsenposten gekomen; HAP Zuidplein en HAP Binnenweg. De eerste bestaat al langer en de tweede sinds afgelopen juni. Ze voeren vrijwel hetzelfde logo als HAP Rijnmond maar zijn daarbij niet aangesloten. En ze leveren weliswaar zorg in de avonden en weekends, maar laten de nachtelijke uren over aan HAP Rijnmond.

Voor patiënten is het misschien prettig dat zij op meer plekken in de stad terecht kunnen maar voor Huisartsenposten Rijnmond zijn de solo praktijken een doorn in het oog.

Bron: 1 Vandaag