Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 14 augustus 2024

Na inname of injectie van bisfosfonaten bij osteoporose (o.a. door het gebruik van corticosteroïden: redactie) kunnen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts ontstaan. Ook kunnen patiënten pijn krijgen in botten en gewrichten. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

De bijwerkingen die optreden bij het gebruik van bisfosfonaten, zoals alendroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur, wordt een acute fase-reactie genoemd: een snelle en tijdelijke reactie in het lichaam waarbij cytokinen vrijkomen, wat zorgt voor een ontstekingsreactie waarbij griepachtige klachten en pijn kunnen optreden.

Volgens Lareb ontstaat een acute fase-reactie meestal alleen na een eerste toediening van bisfosfonaten, en de bijwerking komt vaker voor bij een injectie of infuus dan bij tabletten. Bij tabletten zijn de klachten meestal milder.

Uit meldingen die Lareb heeft ontvangen blijkt dat deze bijwerkingen bij sommige patiënten na iedere toediening terugkomen. De klachten houden meestal drie dagen aan en worden minder in sterkte.

Bron: KNMP