Rol huisarts bij preventie

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 7 augustus 204

De overheid zet vol in op preventie. Met een veelheid van akkoorden probeert zij burgers ertoe te bewegen gezonder te leven. Wat is de rol van de huisarts op het vlak van preventie?

Individuele preventie
In de huisartsenpraktijk is er veel aandacht voor preventie. De grootste rol van de huisarts ligt op het terrein van individuele preventie. Geïndiceerde en zorggerelateerde individuele preventie behoren tot de kerntaken van de huisarts. Dit blijkt ook wel uit de NHG-standaarden: in meer dan de helft daarvan is aandacht voor leefstijl en preventie.

Daarnaast participeert de huisarts in de griep- en pneumokokkenvaccinaties en heeft de huisarts een rol in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Deze populatiegerichte preventie is echter geen kerntaak van de huisarts.

Er zijn ook onderwerpen die op het grensvlak liggen tussen de individuele patiënt in de spreekkamer en het sociaal domein of de nulde lijn, zoals bijvoorbeeld het programma kansrijke start. Hierbij is de inzet vooral dat de huisarts signaleert en zo nodig verwijst.

Bron: Academie Nieuwe Zorg