Gezondheidsramp in Nederland op komst

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: juni 2024

Urgentie
Afname gezonde levensjaren
Nederlanders beschouwen gezondheid als de belangrijkste randvoorwaarde voor een goed leven en beschouwen zorg en gezondheid als de grootste uitdaging voor de nabije toekomst.1 2 Deze onderwerpen worden vaker genoemd dan bijvoorbeeld klimaat en immigratie. Daarnaast denkt 70% van de Nederlanders dat de zorg binnen 10 jaar vastloopt als er niks wordt gedaan. Personeelstekorten en betaalbaarheid van zorg worden beschouwd als de grootste bedreigingen.

De afgelopen decennia leven we weliswaar langer, maar hierbij neemt het aantal jaren dat we leven met chronische aandoeningen sinds 1980 stelselmatig en schrikbarend toe.3 Ook zijn we in Nederland wat betreft de gemiddelde levensverwachting afgezakt van een koppositie in de EU naar de middenmoot.4 De zorg wordt duurder en is overbelast: het aantal mensen dat behandeling nodig heeft neemt toe en er is een groeiend personeelstekort. Niet alleen in de zorg, maar ook daarbuiten. Van de potentiele Nederlandse beroepsbevolking (18-67 jaar) heeft 32% een chronische aandoening en dit aantal groeit gestaag.5 Van de mensen die een chronische aandoening hebben, werkt 50%. Van de mensen die gezond zijn, werkt 80%.6 Mensen met een chronische ziekte voelen zich vaker eenzaam dan mensen die niet ziek zijn.

Bron: Academie Nieuwe Zorg

Dat Nederlanders de laatste decennia (sinds 1981) korter in goede gezondheid leven, komt onder meer door de volgende risico’s en ontwikkelingen: