KERNCIJFERS DURE GENEESMIDDELEN

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: juni 2024

Met dure geneesmiddelen kunnen patiënten met kanker genezen of langer leven. Toegang tot deze middelen is daarom van levensbelang. Tegelijk zijn er zorgen over het beslag dat de uitgaven aan deze middelen op het zorgbudget leggen. Daarnaast leidt de inzet van dure geneesmiddelen niet voor alle patiënten tot levensverlenging en kunnen de bijwerkingen fors zijn. Staan de uitgaven in verhouding tot de uitkomsten? 

Op dit platform staat informatie over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. 

Kijkend naar de inzet van het type geneesmiddel, zien we dat chemotherapie het vaakst wordt ingezet. De uitgaven zijn het hoogst bij immuno- en doelgerichte therapie (€ 1,3 miljard, excl. kortingen in 2022). Deze laatste groep wordt met name ingezet bij hematologische maligniteiten en bij kanker in een gevorderd stadium. De relatieve 10-jaars overleving van patiënten met een diagnose van hematologische maligniteiten tussen 2002-2005 en 2010-2013 is met 10% gestegen. De mediane overleving is voor patiënten met een diagnose van uitgezaaide kanker in 2018-2022 ruim 1 maand langer dan voor patiënten met een diagnose in 2008-2012.

6 inzichten over dure geneesmiddelen:

  1. Uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie hardst gestegen
  2. Inzet met name bij hematologische maligniteiten en uitgezaaide ziekte
  3. Trend in overleving varieert sterk: Hematologische maligniteiten | Uitgezaaide kanker
  4. Inzet dure geneesmiddelen verschilt per leeftijdsgroep
  5. Niet iedereen profiteert van nieuwe geneesmiddelen
  6. Iedereen gebaat bij meer inzicht en doelmatigheid

Bron: IKNL