‘Bepaal wettelijk wanneer er sprake is van hinderpaal’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 5 december 2022

De wetgever moet bepalen wanneer er sprake is van een hinderpaal om te kiezen voor ongecontracteerde zorg. Daarvoor pleit advocaat gezondheidsrecht Bastiaan Wallage, die is gepromoveerd op het onderwerp van vrije artsenkeuze.

Wallage hield een pleidooi voor meer duidelijkheid rond het recht op vrije artsenkeuze bij een rondetafelgesprek over dit onderwerp, dat maandag plaatsvond bij de VWS-commissie in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat het recht op vrije artsenkeuze niet letterlijk terug te vinden is in de vier zorgwetten uit het Nederlandse stelsel, of in Europese verdragen. Maar volgens hem is het wel verbonden aan mensenrechten die zelfbeschikkingsrecht over lichamelijke en geestelijke integriteit moeten garanderen.

Duidelijk

Volgens Wallage is het een taak van de Nederlandse staat om dit ‘mensenrechtelijke aspect’ te bewaken. Die moet zich volgens hem ‘actiever opstellen’ door via wetgeving duidelijk te bepalen wanneer er sprake is van een financiële hinderpaal oftewel belemmering voor een patiënt die zijn zorg wil betrekken van een ongecontracteerde zorgaanbieder wiens zorg slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Volgens Wallage wordt het door artikel 13 van de Zorgverzekeringswet nu aan de zorgverzekeraar overgelaten om te bepalen wanneer er sprake is van een hinderpaal. ‘Als je dat aan een schadeverzekeraar laat, is het geen verrassing dat het percentage ongecontactreerde zorg dat wordt vergoed, omlaaggaat.’

Bron: Medisch Contact