Houdbaarheid van de zorg onder druk

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 26 juli 2024

Zorg is per definitie een schaars goed: personeel en middelen zijn beperkt beschikbaar. De druk op de zorg nam de afgelopen jaren merkbaar toe, mede door vergrijzing van de bevolking en een toenemend tekort aan zorgpersoneel. Voor patiënten kan dit langere wachtlijsten en beperkte toegang tot bepaalde zorg betekenen. Voor artsen is het soms onzeker of zij de zorg kunnen leveren die zij willen, wat tot stress kan leiden.

Schaarste in de zorg, en meer specifiek de beschikbaarheid en toegankelijkheid ervan, is complex en kent vele kanten. Het gaat ons allen aan, ook ver buiten de muren van artsenpraktijken en ziekenhuiskamers. Zorginstellingen, verzekeraars, politici, en ieder van ons in de samenleving, we dragen allemaal verantwoordelijkheid. Samen moeten we werken aan een systeem waarin iedereen die zorg nodig heeft, deze zorg ook kan krijgen.

In gesprek met artsen

In samenwerking met verschillende KNMG-districten heeft de KNMG begin 2024 dialoogbijeenkomsten georganiseerd om zicht te krijgen op de zorgen en behoeften van artsen omtrent de schaarste problematiek. Artsen voelen de noodzaak en hebben de wil om bij te dragen aan de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg, maar ervaren momenteel barrières waardoor dit niet lukt.

Bron: Academie Nieuwe Zorg