Apothekers over toen & nu

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 16 juli 2024

In het VvAA-jubileumjaar brengt Arts en Auto zorgprofessionals van toen en nu samen. Deze keer: openbaar apothekers Peter Sollie en Jitske Langeland. Peter (65): “Het gaat in het nieuws om de haverklap over medicijntekorten. Een oud-collega vertelde me laatst dat ze nu een derde van haar tijd kwijt is aan het vinden van de juiste medicijnen. Een derde! Allemaal tijd die ze niet aan goede zorg kan besteden. Ik ben dan wel met pensioen, maar ik kan me daar heel boos om maken. Hoe ervaar jij dit probleem?”

Jitske (28): “Ik vind het verschrikkelijk voor patiënten. Onlangs was de salbutamolpuffer niet beschikbaar. Ik weet van collega-apothekers dat zij hemel en aarde hebben moeten bewegen om nog een puffer voor een jong kindje te vinden. Want geen puffer betekent voor deze patiëntjes ziekenhuisopname.”

Peter: “Zo zijn apothekers: we rusten niet voordat we een oplossing hebben gevonden. Tegenstrijdig genoeg zorgt die houding ervoor dat veel beleidsmakers de urgentie van de tekorten nog altijd niet voelen.”

Jitske: “Het is erg dat we in een land als Nederland in deze situatie zijn beland. Dat zou niet nodig moeten zijn. Overigens maken de tekorten, hoe raar dat ook klinkt, het werk vakinhoudelijk wel extra interessant. Je moet immers heel creatief zijn om patiënten toch goed te kunnen helpen. Ik leer er veel van.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg