Dijkstra wil snel betere informatie over kwaliteit medisch specialistische zorg

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 19 juni 2024

Het ministerie van VWS gaat onderzoeken of declaratiedata gebruikt kunnen worden voor nieuwe uitkomstindicatoren en keuze-informatie voor patiënten. Verschillende partijen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorginstituut Nederland en de overheid zelf gaan op korte termijn meer acties ondernemen om de informatiepositie van de patiënt op het gebied van de kwaliteit van medisch specialistische zorg te verbeteren.

Demissionair minister van Medische Zorg Pia Dijkstra heeft dat in werking gezet. Een motie en een Kamervraag zijn aanleiding voor de minister om de acties in gang te zetten. Dijkstra wijst ook op de grote verschillen tussen zorgaanbieders in incontinentiepercentages (verschillen tussen de 20 en 84 procent) na een prostaatverwijdering bij prostaatkanker. Zij vindt deze verschillen ‘schokkend’. Omdat dit onderzoek gebaseerd is op declaratiedata wil Dijkstra onderzoeken hoe declaratiedata patiënten kunnen helpen bij het maken van een keuze tussen zorgaanbieders en bij het opstellen van nieuwe uitkomstindicatoren. 

Evaluatie

Een andere actie die de minister in gang zet om tot een verbeterslag te komen, is een evaluatie van het proces om te komen tot nieuwe en relevante indicatoren als onderdeel van kwaliteitsregistraties. Dat wil Dijkstra samen met de medisch specialistische partijen en Zorginstituut Nederland doen. Het is nu onduidelijk hoeveel van de informatie vanuit kwaliteitsregistraties omgezet kan worden in keuze-informatie voor de patiënt. 

Bron: Skipr