eva klaagt Corcept aan wegens’monopolie’ op mifepriston voor zeldzame aandoening

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 14 juni 2024

Teva Pharmaceuticals klaagde donderdag in de federale rechtbank in San Francisco de concurrerende geneesmiddelenproducent Corcept Therapeutics aan wegens monopolisering van de markt voor het op mifepriston gebaseerde Korlym, dat wordt gebruikt voor de behandeling van een zeldzame hormonale aandoening die het syndroom van Cushing wordt genoemd.

Volgens de rechtszaak hebben Corcept en gespecialiseerde apotheek Optime Care, de enige distributeur van Korlym, een veelzijdig plan opgezet om het monopolie van Corcept te verlengen door de concurrentie van Teva bij elke stap in de kiem te smoren. Teva beschuldigde Corcept van het “betalen van steekpenningen en smeergeld” aan artsen om ervoor te zorgen dat zij het merk Korlym zouden blijven voorschrijven.

Het actieve ingrediënt van Korlym is mifepristone, hetzelfde medicijn dat gebruikt wordt voor medicamenteuze abortus en dat centraal staat in de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof van donderdag, waarbij een juridische uitdaging om de toegang tot het medicijn voor het beëindigen van zwangerschappen te beperken, werd afgewezen.

Bron: Academie Nieuwe Zorg