AI in zie­ken­hui­zen krijgt flinke impuls

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 6 juni 2024

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ geven de Santeon ziekenhuizen groen licht voor de volgende fase van een ziekenhuisoverstijgend project rond de inzet van artificiële intelligentie op de intensive care. In totaal komt er 4,4 miljoen euro aan IZA-gelden vrij voor de doorontwikkeling van een AI gedreven, voorspellend computermodel dat intensivisten ondersteunt bij beslissingen op de intensive care. Met de injectie krijgt niet alleen AI in de zorg als zodanig een impuls, maar ook de discussie erover. 

Doel van het computermodel, dat door Santeon samen met softwareleverancier Pacmed wordt ontwikkeld, is een betere benutting van de schaarse IC-capaciteit. “Omdat in de toekomst de zorgvraag toeneemt en het personeelstekort oploopt, moeten we zoeken naar innovatieve oplossingen om de zorg draaiende te houden”, zegt projectleider Roald van Leeuwen van Santeon. “Daarbij kan AI een belangrijke rol spelen.” Uiteindelijk moet de inzet van AI in de zorg de IC-zorg niet alleen efficiënter, maar ook beter maken.

Ideaal hulpmiddel

Die potentie heeft AI zeker, constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een recent rapport. Volgens de opstellers wordt nu 97 procent van de beschikbare data niet voor zorgdoeleinden gebruikt. AI kan deze berg data helpen ontsluiten en omzetten in handelingsperspectief. Dit kan volgens de OESO mensenlevens redden. Alleen in Europa zijn vorig jaar tot mogelijk tot 163.000 mensen overleden door medische fouten. Circa een derde hiervan is veroorzaakt door fouten in de communicatie. “AI is een ideaal middel om de communicatie te verbeteren door op het juiste moment in de juiste context de juiste informatie aan te dragen bij de juiste mensen”, aldus  de opstellers. “Dat voorkomt fouten, redt levens en verbetert zorguitkomsten.”

Groot potentieel, dito gevaar

Maar in het rapport met de veelzeggende titel AI in health – huge potential, huge risks, wordt ook de keerzijde belicht. Gebrekkige of gekleurde data of verkeerd gebruik kunnen volgens OECD juist leiden tot slechtere behandeluitkomsten. Dit probleem kan worden verergerd door onduidelijkheden rond verantwoording en aansprakelijkheid. Bovendien dreigen bewerkelijke AI-toepassingen te worden opgedrongen aan professionals die toch al overbelast zijn.

De opstellers van het International Scientific Report on the Safety of Advanced AI komen tot vergelijkbare conclusies. “Veel van de in potentie gevaarlijkste toeppassingen van AI bevinden zich in het zorgdomein”, aldus de internationale groep wetenschappers onder voorzitterschap van de gezaghebbende AI-wetenschapper Yoshua Bengio.

Bron: Zorg & ict