Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 7 juni 2024

Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. Veel consumenten vinden het moeilijk de best passende zorgverzekering te selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In 2023 had 61% van de consumenten gemiddeld € 103 per jaar kunnen besparen. Ze hadden een basisverzekering waarvoor een (bijna) gelijk, maar goedkoper alternatief bestaat, concluderen de ACM en de NZA in het onderzoek ‘Polisverschillen en consumentenkeuzes in de zorgverzekeringsmarkt’.

Verder blijkt uit het onderzoek dat consumenten soms een duurdere basisverzekering moeten afsluiten als zij een uitgebreidere aanvullende verzekering willen nemen, terwijl een goedkopere basisverzekering ook geschikt zou zijn voor die consumenten. Mensen die deze zorg nodig hebben zijn hierdoor meer geld kwijt aan hun basisverzekering dan andere mensen, een keuzebeperking voor consumenten die de solidariteit van het zorgstelsel onder druk zet, benadrukken de ACM en de NZa.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad