Publicatiedatum: 29 mei 2024
Door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars halen farmaceuten jaarlijks honderden goedkope maar veelgebruikte geneesmiddelen van de markt. Doordat er steeds minder alternatieve middelen zijn, wordt het nog lastiger om de medicijntekorten op te lossen. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS.
Sinds 2015 is het aantal beschikbare medicijnen in Nederland gehalveerd, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bogin. De farmaceuten die zijn aangesloten bij Bogin hebben een marktaandeel van 90 procent. “Het is niet dat deze farmaceuten per se weg willen uit Nederland”, vertelt Bogin-voorzitter Jean Hermans aan de NOS. “Maar aanwezigheid op de Nederlandse markt wordt steeds meer een bedrijfseconomisch risico.”
Preferentiebeleid
De farmaceuten maken elk jaar kosten voor handelsvergunningen terwijl ze hun geneesmiddelen niet mogen verkopen door het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. “Voor bijna 40 procent van de generieke medicijnen draaien we slechts tussen de 0 en 50.000 euro omzet per jaar. En als je niet wordt gecontracteerd, kun je minimaal twee jaar niets verkopen”, aldus Hermans tegen de NOS. Zonder zekerheid loont het volgens hem niet op de Nederlandse markt te blijven.
Bron: Skipr