Digitalisering ondersteunt empowerment van patiënten,verpleegkundigen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 17 mei 2024

Empowerment via digitalisering: van patiënten, van zorgprofessionals zoals verpleegkundigen. Dat is wat volgens de sprekers tijdens de opening van de derde dag van de ICT&health World Conference nodig is om de sterk groeiende tekorten aan zorgpersoneel en de groeiende administratieve belasting van zorgprofessionals in balans te brengen met de groeiende zorgvraag van een groeiende groep patiënten. En ja, digitalisering en technologie zoals AI kunnen hierbij een enorme impact hebben. Maar de focus moet liggen op de zorgprofessionals die meer tijd krijgen voor hun patiënten, op die patiënten die de zorg kunnen ontlasten door zelf mede voor hun gezondheid verantwoordelijk te worden.

De toekomst van ons zorgsysteem is in gevaar, was de binnenkomer van Diederik Gommers, hoofd IC/ intensivist van het Erasmus MC en voorzitter van de Redactieraad van ICT&health. Hij citeerde Marian Kaljouw, voormalig bestuursvoorzitter van toezichthouder NZa, die in een interview in 2023 benadrukte dat de toegankelijkheid van zorg in gevaar komt wanneer we gewoon verder gaan met de huidige manier van zorg verlenen.

“Maar er zijn meer redenen waarom we een nieuwe, toekomstvaste zorg moeten ontwikkelen. Zoals medespreker Alain Labrique (WHO, red.) gisteren al zei: er is wereldwijd universeel toegang tot zorg nodig. En dat kan iemand alleen. We moten op allerlei niveaus kennis uitwisselen, elkaar helpen om te innoveren. Ik was dan ook zeer onder de indruk van de stappen die India op dit gebied zet.”

Snel groeiende tekorten
Onder de indruk is Gommers ook over de snel groeiende tekorten aan zorgpersoneel, in bovengemiddelde mate voor verpleegkundige functies. Nu al zijn er zo’n 50.000 onvervulde functies in zorg en welzijn, en tegen 2030 zijn dat er rond de 140.000-150.000. “Mensen in de zorg hebben een grote intrinsieke motivatie, maar de groeiende administratieve lasten zorgen voor veel stress, burnouts en personeel dat de zorg verlaat. We moeten dus het werkplezier en – tevredenheid terugbrengen, kansen geven om door te groeien. Daarvoor is digitalisering een must, zoals het ook een must is om zorgpersoneel te betrekken bij innovaties die impact hebben op hun werk.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg