Publicatiedatum: 5 maart 2024
De gezondheidsinstanties moeten steeds vaker in actie komen om te voorkomen dat patiënten zonder geschikte medicijnen komen te zitten. Zo gaf de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar 140 keer toestemming om alternatieve medicijnen uit het buitenland te halen, omdat tekorten dreigden. Dat was vaker dan een jaar daarvoor, toen 132 keer zo’n besluit werd genomen. Mensen die medicatie gebruiken, kregen in het afgelopen jaar ook vaker een doosje mee dat eigenlijk voor een ander land was bestemd.
Voor het tijdelijk leveren van medicijnen in een verpakking uit het buitenland is dan weer toestemming nodig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het college verleende die toestemming 72 keer in 2023, drie keer zo vaak als een jaar eerder.
Geen vanzelfsprekendheid meer
De cijfers staan in een dinsdag verschenen jaarverslag. Dat maakt nog eens duidelijk dat de levering van geneesmiddelen geen vanzelfsprekendheid meer is. Begin dit jaar signaleerde apothekersorganisatie KNMP dat ook al. Voorzitter Aris Prins sprak van “aantallen waar je van schrikt”
Publicatiedatum: 5 maart 2024
.