Artsen spoedeisende hulp: 1000 patiënten overlijden jaarlijks door lange wachttijd

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 6 februari 2024

Bijna duizend patiënten overlijden jaarlijks onnodig op de spoedeisende hulp (SEH) doordat ze lang moeten wachten. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA).

NVSHA-voorzitter en SEH-arts David Baden wijt de soms te lange wachttijden aan het tekort aan SEH-artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. “De tekorten leiden tot crowding – overmatige drukte – en tot SEH-stops waarbij patiënten tijdelijk niet terechtkunnen. Dat is belastend voor het personeel, maar ronduit gevaarlijk voor de patiënten.”

Kwart patiënten wacht te lang’
Hij wijst op recent Brits onderzoek naar het verband tussen het risico op overlijden en wachttijden op de SEH. Het is een omvangrijke studie waarin meer dan vijf miljoen patiënten zijn meegenomen. De conclusie is dat vier tot zes uur wachttijd leidt tot één extra sterfgeval per 191 patiënten. “En zes tot acht uur zelfs tot één extra sterfgeval per 82 patiënten”, aldus Baden. De NVSHA heeft geïnventariseerd dat 24 procent van de patiënten die in Nederland op een SEH terechtkomen, langer moet wachten dan vier uur. Het gaat dan om ongeveer 180.000 patiënten per jaar. Op basis van het Britse onderzoek berekent Baden dat dit betekent dat jaarlijks 940 mensen overlijden na een SEH-opname doordat ze te lang moesten wachten.

Bron: Academie Nieuwe Zorg