Sneller dan de mens en ‘dichtbij perfectie’: scheikunde in stroomversnelling door kunstmatige intelligentie

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 26 januari 2024

Waar wetenschappers voorheen maanden bezig waren, doet een robot met kunstmatige intelligentie het vanaf nu razendsnel: het kunstmatig samenstellen van moleculen. Een flinke doorbraak in de wetenschappelijke wereld, die veel teweeg kan brengen.

Het apparaat, de RoboChem, is ontwikkeld door een team van experts aan de Universiteit van Amsterdam. De Belgische Timothy Noël, scheikundig onderzoeker, heeft de leiding over het team. “Dit is echt uniek in de wereld”, vertelt hij trots. “Het heeft ons ook 4 jaar gekost om dit samen te stellen.”

‘Belangrijke doorbraak’

De term doorbraak komt wel vaker voorbij in de wetenschap, maar zelfs Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil er in dit geval in meegaan. “Ik vind het een belangrijke doorbraak, omdat het ook een eerste stap is in een nog heel lange weg. En waar we ongetwijfeld nog heel veel dingen gaan meemaken.”

Dijkgraaf doelt op het gebruik van de kunstmatige intelligentie in het apparaat. Op die manier kunnen de wetenschappers namelijk snel en veilig op zoek naar nieuwe kunstmatig samengestelde moleculen. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om de zoektocht naar nieuwe medicijnen.

Bron: 1 Vandaag