Arbeidsongeschikt

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: Onbekend

Langdurig ziek zijn of (deels) arbeidsongeschikt verklaard worden: het kan iedereen overkomen. Hierdoor verandert je financiële situatie, maar gelukkig kom je in de meeste vallen eerst in aanmerkingen voor doorbetaling van je loon en wellicht hierna in aanmerking voor een uitkering. Wij vertellen alles over jouw rechten en plichten en welke stappen je moet ondernemen. Zo voorkom je geldproblemen.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Als je arbeidsongeschikt bent, dan spreken we van ziekte in relatie tot je werk. Dat betekent dat je door ziekte niet in staat bent om je eigen werk (volledig en in volle omvang) uit te voeren. Uiteraard kan het zo zijn dat je wel deels je werk kunt doen in aangepaste vorm of dat je ander werk kunt doen. Hoe je dan prettig aan het werk blijft en wie jou daarbij kan helpen, lees je in ons stappenplan ‘Deels arbeidsongeschikt en prettig aan het werk blijven’.

Voorbeeld

Een tekstschrijver werkt voornamelijk met zijn handen. Breekt hij zijn arm, dan is hij niet meer in staat om zijn werk te doen. Maar als hij zijn been breekt, is het een ander verhaal. In dat geval is de tekstschrijver wel ziek (hij loopt met krukken of zit in een rolstoel), maar niet arbeidsongeschikt voor het werk wat hij doet. Typen gaat namelijk nog prima.

Houd hier dus rekening mee als je denkt dat je arbeidsongeschikt bent. Ga na wat je klachten zijn en of je nog in staat bent om jouw werkzaamheden uit te voeren. Lukt dat niet? Dan wordt er tijdens je re-integratieproces gekeken naar passend werk dat je nog wel kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld je eigen werk in aagepaste vorm of voor minder uren zijn, of ander werk. Zowel je werkgever als de arbo-arts hebben dit als uitgangspunt.

Bron: FNV