6 op de 10 Nederlanders hebben een chronische aandoening, hoe kan dat? ‘Langer leven maakt kans op ziekte groter’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 18 april 2023

Ruim 10 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nivel. Bijna 60 procent dus, een hele grote groep. Hoe is dat zo gekomen en hoe erg is het eigenlijk? We vroegen het aan experts.

Het zijn vooral oudere mensen die last hebben van chronische ziektes. “Ze zijn er wel op jonge leeftijd, maar dat draagt niet bij aan deze hoge cijfers”, zegt huisarts Toosje Valkenburg.

Chronische aandoeningen

Wat is een chronische aandoening eigenlijk? Er zijn vrij veel voorbeelden te noemen: hart- en vaatziekten, astma, diabetes, maar ook een verstandelijke beperking vallen onder chronische aandoeningen. “Als mensen medicijnen gebruiken voor hoge bloeddruk is dat al een chronische aandoening”, legt huisarts Ted van Essen uit.

“Als ze diabetes hebben kom daar je eigenlijk ook nooit meer van af, dus dat is ook een chronische aandoening”, vervolgt hij. “Mensen met psychische klachten kunnen chronisch depressief zijn. En 2 miljoen mensen in Nederland hebben reumatische aandoeningen, slijtage, artrose. Dat geldt ook als een chronische aandoening.”

Bron: 1 Vandaag