Zembla Podcast: twintig jaar marktwerking in de huisartsenzorg

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 21 maart 2023

Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel willen uitoefenen? Zembla-journalisten Evelien Vehof en Suzan Borst spraken de afgelopen maanden met tientallen huisartsen over hun vak. Allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal: het piept en kraakt in de gezondheidszorg, de huisarts moet dat al twintig jaar oplossen en heeft er alleen maar taken bijgekregen. Het gaat niet meer.

De gevolgen zijn zichtbaar: er is een huisartsentekort, huisartsen stoppen voortijdig met hun praktijk, jonge artsen kiezen liever voor een zzp-bestaan dan dat ze zelf praktijkhouder worden, er komen meer digitale huisartsen en commerciële praktijken.

Problemen beginnen bij invoering Zorgverzekeringswet

De problemen beginnen in 2006, bij de invoering van de zorgverzekeringswet, vertelt Suzan Borst in de Zembla Podcast: “Die zorgverzekeraar werd verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van de zorg. Maar hoe ga je dat het werk van een huisarts op afstand in een kantoor controleren? Wat is een goede huisarts? Dat heeft voor een lawine van controlemaatregelen en papierwerk gezorgd. Het is een soort monster geworden aan administratie waar niemand echt grip op lijkt te krijgen.”

Bron: BNN VARA