Betaalt de samenleving nog steeds twee keer voor nieuwe geneesmiddelen?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 22 februari 2023

We hebben het vaker gehoord: hoge medicijnprijzen worden niet gerechtvaardigd door de uitgaven van de industrie aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat is ook weer de conclusie van een analyse door Aris Angelis e.a. in The BMJ.

De onderzoekers namen de vijftien grootste biofarmaceutische bedrijven onder hun kritische loep en constateren dat die tussen 1999 en 2018 meer geld hebben uitgegeven aan administratie en marketing dan aan R&D.

Uit openbaar beschikbare, financiële rapporten van 1999 tot 2018 blijkt bijvoorbeeld dat deze bedrijven een totale omzet hadden van 7,7 biljoen dollar. Gedurende datzelfde tijdvak gaven ze 2,2 biljoen dollar uit aan kosten in verband met verkoop, algemene en administratieve activiteiten en 1,4 biljoen dollar aan R&D. Dat hoge medicijnprijzen nodig zijn om R&D-uitgaven te compenseren, negeert volgens Angelis e.a. bovendien de aanzienlijke publieke investeringen in het ontdekken en ontwikkelen van medicijnen. Het leidt tot het bekende argument dat de samenleving tweemaal betaalt voor nieuwe medicijnen, eerst in de vorm van door de overheid gesubsidieerd onderzoek en vervolgens door hoge productprijzen. Angelis e.a. laten verder zien dat veel biofarmaceutische bedrijven aanzienlijke bedragen uitgeven aan het kopen van eigen aandelen en het uitkeren van dividend – geld dat volgens hen beter naar onderzoek en ontwikkeling kan gaan.

Bron: Medisch Contact