Emiel Spoelder (1958-2017)

Publicatiedatum: 25 september 2017

Op 6 september overleed op 59-jarige leeftijd Emiel Spoelder, anesthesioloog en specialist pijnbestrijding in het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Spoelder was daar medeoprichter van het pijncentrum. “Hij werd een vriend die ik zal blijven missen.”

Zelf leefde de anesthesioloog al met kanker vanaf zijn negentiende, toen een tumor op de bijnier werd gediagnostiseerd. Daar heeft hij, volgens zijn naasten, levenslang mee ‘gesukkeld’, met periodes waarin hij er meer en minder last van had. Zes jaar geleden kwam daar fatale prostaatkanker bij.

Toen hij uiteindelijk medisch helemaal afgekeurd was, bleef hij toch één dag in de week werken voor de patiënten die speciaal kwamen omdat ze door dokter Spoelder ‘geprikt’ wilden worden. Want de anesthesioloog was niet alleen geliefd bij zijn collega’s, maar ook bij zijn patiënten. Dat viel ook Louise, een van zijn twee dochters, op. Ze werkt zelf op een OK en liep tijdens haar opleiding een weekje mee met haar vader. “Ik zag hoe toegankelijk en vriendelijk hij met iedereen omging, met al het personeel – van hoog tot laag – en hoe betrokken hij was bij de patiënten.”

Bron: Arts en Auto