Zou jij liever een robot of een arts aan je bed?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 juni 2024

Zou jij liever door een robot of door een dokter geopereerd worden? Hoogleraar Maroeska Rovers, gespecialiseerd in robotica in de zorg, kiest vandaag de dag nog voor een chirurg, maar in de nabije toekomst gaat ze zéker voor de robot. ‘Omdat de technologie zo snel gaat, en robots op termijn beter en preciezer gaan zijn.’

Da Vinci

Hoogleraar robotchirurgie Jelle Ruurda, van het UMC Utrecht, zweert bij de Da Vinci. Het is een console waar de chirurg achter gaat zitten, een paar meter of een paar kilometer van de operatietafel af.  ‘Ik kan met mijn back hand een hechting zetten. Met een kijkoperatie kan dan niet.’ En een ander groot voordeel is dat de chirurg bij de Da Vinci operatierobot heel ontspannen kan zitten. Terwijl hij bij een kijkoperatie zich in bochten moet wringen om erbij te komen. 

Duur

Toch is Rovers kritisch. Deze operatierobot levert nog geen betere uitkomsten dan een reguliere kijkoperatie – voor de patiënt. En dan wordt zo’n robot, á 1,6 miljoen per robot, wel een erg dure arbo-maatregel. 

Bron: BNR Nieuwsradio