Wilma (58) weigert zorgverzekering af te sluiten, en dat pikt de overheid niet

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 9 juli 2024

Ze voelt zich miskend, gediscrimineerd en vindt dat het zorgsysteem niet deugt. Daarom zegde Wilma Sonder (58) uit Hengelo eind 2022 haar zorgverzekering op. Sindsdien gaat ze onverzekerd door het leven, maar dat mag niet in Nederland. Dit is wat er daarna gebeurde. „Ik zie het als een verkapte heksenjacht.”

Een beetje eng was het wel, geeft ze toe. Altijd was Wilma Sonder netjes verzekerd, zoals bijna iedereen in Nederland. Altijd betaalde ze keurig op tijd haar premie. Maar eind 2022 vond ze het, op zijn Twents gezegd, ‘wel mooi geweest’. „Ik draag al meer dan genoeg bij”, zegt ze. „Ik doe al zoveel voor de zorg.”

De Hengelose noemt zichzelf een zorgprofessional. Vanuit haar woonplaats runt ze een praktijk in ‘counseling’. Ze stelt verdiepende vragen, reikt nieuwe inzichten aan, begeleidt mensen ‘in de breedste zin van het woord’. Op holistische, spirituele wijze. „In de volksmond ook wel het alternatieve circuit genoemd”, zegt Sonder zelf. „Maar daar gaat het zorggeld niet heen. Mijn cliënten kunnen een consult niet declareren.” Discriminatie, noemt ze dat.

Bron: Academie Nieuwe Zorg