Vorig jaar toename ernstige tekorten medicijnen

Publicatiedatum: 8 maart 2023

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar meer verwachte leveringsproblemen gemeld dan in 2021. Ook was er een toename van het aantal ernstige tekorten. Fabrikanten, groothandels en apothekers kregen 132 keer toestemming een alternatief geneesmiddel uit het buitenland te halen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Het Meldpunt ontving in 2022 in totaal 5921 meldingen van verwachte leveringsproblemen. Daarbij ging het om 2702 verschillende geneesmiddelen. Dat is 47% meer dan in 2021, toen er voor 1835 verschillende geneesmiddelen meldingen binnenkwamen, met een totaal van 3660 meldingen.

Voor zes geneesmiddelen waren er vorig jaar uiteindelijk geen of onvoldoende alternatieven beschikbaar. Deze ernstige tekorten waren er vaker dan voorgaande jaren. Toen kwam dit hooguit drie keer in een jaar voor, concluderen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het Meldpunt samen coördineren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bron: Pharmaceutisch Weekblad