Viroloog waarschuwt nu meer gevaccineerden positief testen: ’We zijn er nog niet’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

AMSTERDAM -Van de nieuwe positieve coronatests is een steeds groter deel afkomstig van gevaccineerden. Dat blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM. Volgens experts blijft het daarom belangrijk dat ook zij zich aan de maatregelen houden. Intussen neemt het aantal Nederlandse ziekenhuisopnames voortdurend toe. „We zijn er nog niet.”

Het goede nieuws is wel dat het RIVM de afgelopen dagen een stabilisatie van het aantal besmettingen ziet, ondanks een toename met 34 procent van het aantal positieve tests in de afgelopenweek. De meeste gevallen zijn net als de voorgaande weken afkomstig uit de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar.

Opvallend is het aantal positieve tests van mensen die al gevaccineerd zijn. Hun aandeel neemt toe. Waar afgelopen week deels en volledig gevaccineerden samen nog 16 procent van het sinds 1 juli gemelde aantal positieve tests vormden, is dat inmiddels gestegen naar 23 procent. 14 procent was deels gevaccineerd (tegenover 10 procent afgelopen week), terwijl 9 procent volledig ingeënt bleek te zijn (vorige week 6 procent). Tegelijkertijd blijft dus het overgrote deel van de besmettingen afkomstig van niet-gevaccineerden (77 procent).

Bron: Academie Nieuwe Zorg