Ruim 50.000 klachtenformulieren over medicijntekorten overhandigd aan deTweede Kamer

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 15 augustus 2023

Medicijntekorten zorgen vaker voor schrijnende situaties bij patiënten. Minstens 50.000 mensen hebben hierover een klachtenformulier ingevuld. De actiegroep “We slikken het niet langer” heeft de formulieren gebundeld en gisteren aangeboden aan de Tweede Kamer.

Apotheken kampen inmiddels met een blijvend tekort aan onder meer het geneesmiddel methotrexaat, zo bericht de regionale krant de Gelderlander. Het medicijn wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van kanker, reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn.

Aan dat medicijn is al langer een tekort en voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reden om ziekenhuisapotheken toestemming te geven onderling voorraden uit te wisselen. Dat is volgens de Geneesmiddelenwet normaal niet toegestaan. Geneesmiddelen in een apotheek mogen in principe alleen worden afgeleverd aan de patiënt. Nood breekt nu dus wet: het onderling uitwisselen is toegestaan tot eind van het jaar. En wordt ook gekeken of het medicijn nog ergens in het buitenland beschikbaar is.

Bron: Academie Nieuwe Zorg