Onderzoek: ontzenuwen mythes belangrijk voor vertrouwen in vaccin

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Om de vaccinatiebereidheid te vergroten is het niet alleen belangrijk om mensen goed te informeren over het vaccin in kwestie, maar ook om mythes over vaccinatie te ontkrachten. Tot die conclusie komen onderzoekers van Amsterdam UMC, na een studie in samenwerking met collega’s uit Cambridge en New York. “Vooral door het weerleggen van misinformatie geloven mensen dat een vaccin helpt”, vat onderzoeker Hamza Yousuf het resultaat samen.

Met dit inzicht op zak hebben de onderzoekers in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een campagne ontworpen tegen “misinformatie rondom Covid-19-vaccinaties”. Onderzoek naar het effect daarvan loopt nog, maar de resultaten “lijken veelbelovend”, melden ze.

In het najaar van 2020, toen de coronavaccins nog op komst waren, peilden de onderzoekers onder een groep van bijna duizend ouderen hoe ze dachten over vaccinatie. Zo kregen ze een beeld van hun mate van vertrouwen en van hun kennis over vaccins. Ook het vertrouwen in de overheid kwam aan bod. Vervolgens kregen de proefpersonen twee verschillende video’s over vaccinatie te zien.

Bron: Skipr

X