Onderzoek JBZ: ChatGPT kan medische diagnostiek minstens zo goed uitvoeren als dokter

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 15 augustus 2023

Internationaal trekt een studie uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) de aandacht. AI-toepassing ChatGPT blijkt net zo goed de medische diagnostiek op de SEH uit te kunnen voeren als een menselijke dokter. In sommige gevallen zelfs beter. “Onze studie laat de potentie zien die Large Language Models in de zorg kunnen hebben”, zegt onderzoeker Steef Kurstjens.

“Deels komt de aandacht natuurlijk vanwege de grote hype om deze nieuwe technologie”, laat Steef Kurstjens, AIOS Klinische chemie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), weten. Het onderzoek dat hij uitvoerde met Hidde ten Berg (AIOS Spoedeisende Hulp JBZ) en Bram van Ginneken (Radboud
umc) trekt internationaal de aandacht. Niet verwonderlijk: de studie laat zien dat de bekende AI-toepassing ChatGPT feitelijk net zo goed als een dokter medische diagnostiek kan uitvoeren. Zowel de software als de menselijke arts hadden in 80 procent van de gevallen de juiste diagnose in de top vijf van mogelijke diagnoses staan, blijkt uit de resultaten die gepubliceerd zijn in Annals of Emergency Medicine.

Bron: Academie Nieuwe Zorg