OMT: medische mondkapjes moeten op meer plekken verplicht worden

Mensen zouden ook een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT).

Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Daarbij noemt het OMT universiteiten en hogescholen als voorbeeld. Studenten en docenten zijn nu verplicht om een mondkapje te dragen als ze door de gangen lopen, maar mogen die momenteel afdoen als ze gaan zitten. Ook bij bedrijven zouden mensen vaker een mondmasker moeten dragen, zegt het OMT.

‘Medische mondneusmasker’

Het OMT heeft het expliciet over ‘medische mondneusmaskers’, omdat die ‘een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers’ bieden en de ‘drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie’.

Bron: Radar

X