Negentig procent vindt boete terecht bij no-show huisarts:‘Afspraak is afspraak’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 10 juni 2024

Huisartsenorganisaties melden dat patiënten steeds vaker hun afspraak bij de huisarts niet nakomen. Steeds meer huisartsen delen daarom boetes uit als je een afspraak te laat afzegt of niet op komt dagen. Het merendeel is het eens met deze boete, al plaatsen zij daar wel kanttekeningen bij. Waarom?

Vind jij dat een huisarts een boete moet kunnen vragen voor het te laat afzeggen of niet op komen dagen bij een afspraak?’
Radar zette de volgende vraag online: vind jij dat een huisarts een boete moet kunnen vragen voor het te laat afzeggen of niet op komen dagen bij een afspraak? Op deze vraag reageerden 3703 mensen.

Dat huisartsen boetes geven bij een no-show vindt maar liefst 90 procent van de respondenten terecht Waarom? “Afspraak is afspraak, tenzij bewezen overmacht.” Zo vindt 55 procent dat er altijd een boete gegeven mag worden bij een niet afgezegde afspraak.

“Ik vind het schandalig dat mensen hun afspraak niet nakomen, in hun plaats kan er iemand anders geholpen worden”, licht een deelnemer diens keuze toe. Ook het huisartsentekort is een reden om de boete te rechtvaardigen. “Het lijkt me meer dan terecht, gezien de krapte van de huisartsen. Die hebben hun tijd meer dan nodig.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg