Mensen met chronische aandoening nog altijd gezien als risico op arbeidsmarkt

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenotencontactdagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 14 januari 2025

Werkgevers maken te weinig gebruik van mensen met een chronische aandoening. Bedrijven zien deze mensen nog altijd als een te groot risico, meldt onderzoeksbureau TNO. Ze vrezen voor hoge kosten vanwege langdurig uitval. Het RIVM voorspelt dat het aantal mensen met minimaal één chronische aandoening tot 2040 stijgt. Doordat we tegelijkertijd langer moeten doorwerken, stijgt het aantal mensen met een chronische aandoening dat beschikbaar is voor werk. Werkgevers zouden er in tijden van personele krapte goed aan doen om die groep dan ook te benutten. Je zou honderdduizenden voltijdbanen kunnen vervullen door de inzet van mensen met een chronische aandoening, stelt TNO in nieuw onderzoek. Het aantal mensen met een chronische aandoening dat beschikbaar is voor werk stijgt. “Dat zien we terug in alle leeftijdsgroepen”, zegt TNO-onderzoeker Lidewij Renaud. “Het gaat niet alleen om ernstige ziektes, maar ook bijvoorbeeld om migraine of hevige rugklachten. In veel gevallen valt er prima mee te leven.” Volgens Renaud is het belangrijk dat werknemers zelf naar voren stappen en hun klachten bespreekbaar maken. “Maar veel mensen durven dat niet, omdat er een bepaald stigma aan kleeft. Het is belangrijk dat beide partijen dit wel doen, zodat mensen op een duurzame manier hun pensioenleeftijd halen.”

Miljoenen mensen met chronische aandoening


In totaal zijn er 10,4 miljoen mensen met een chronische aandoening in ons land, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het gaat daarbij om zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, de longziekte COPD, depressie en angststoornissen.

Bijna de helft van de mensen tussen de 15 en 45 jaar heeft een of meer chronische aandoeningen. Door de verbeterde behandelingen en de stijging van de levensverwachting blijven mensen met een chronische aandoening ook langer leven.

Bron: Academie Nieuwe Zorg