Medicijnen: hoe zit het met het recht op vergoedingen?

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 13 oktober 2022

De farmaceutische industrie is zeer groot: er zijn dan ook talloze soorten medicijnen op de markt. Deze medicijnen worden vaak vergoed door zorgverzekeraars, maar mensen vinden het over het algemeen ingewikkeld om te achterhalen op welke vergoedingen ze recht hebben. Hoe zit het precies met het recht op vergoedingen van medicijnen en de eigen bijdrage?

Controleer welke merken medicijnen worden vergoed
Vrijwel alle medicijnen die huisartsen of behandelaars voorschrijven worden vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Echter zijn er, net als bij levensmiddelen, verschillende merken die vergelijkbare medicijnen met dezelfde werkzame stoffen aanbieden. De overheid dringt er bij artsen en zorgverzekeraars op aan om de goedkoopste variant voor te schrijven.

Hierdoor kan het voorkomen dat bij de ene zorgverzekeraar een bepaald merk medicijn wel wordt vergoed, terwijl bij een andere zorgverzekeraar dit niet het geval is. Op Medicijnkosten.nl staat in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) welke medicijnen worden vergoed.

In dit systeem is ook informatie te vinden over welke medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering zitten, welke kosten van de medicijnen onder het eigen risico vallen, of voor het medicijn een eigen bijdrage moet worden betaald en de hoogte van dit bedrag en of er andere, goedkopere medicijnen zijn die wel volledig worden vergoed.

Bron: Farma magazine